SELFIES: Terug naar Afrika 1: Aanleiding

Wat doe je als je een aanbod krijgt om twee weken rond te reizen in West-Afrika? Geen vrijblijvende reis overigens, maar met de opdracht om advies uit te brengen over mogelijke prioriteiten aan de zaadfirma East-West International, die voet aan de grond probeert te krijgen in de groentesector in West-Afrika. Een reis in twee landen – Benin, Côte d’Ivoire – waar ik veertig jaar geleden langer dan een blauwe maandag heb mogen werken in de tropische groenteteelt. En een reis samen met Monsieur Gérard, pionier en levenslang promotor van de Afrikaanse inheemse groenten. Geloof je het niet? Lees dan zijn memoires: ‘Sjraar oet Bree, uit het leven van een groentefanaat’ (inmiddels overigens al een collector’s item). Hij kreeg in 1975 door een proefschrift over de tropische bladgroente Amaranthus de bijnaam ‘Monsieur Fotètè’, ik door een proefschrift in 1982 over okra (Abelmoschus) ‘Monsieur Gombo, alias Unablemoschus’.

Nu heb ik nooit iets gehad met het bedrijfsleven, heb me altijd bewogen in de publieke sector, de wereld van de ontwikkelingssamenwerking. Maar voor East-West Seed wil ik wel een uitzondering maken. East-West Seed richt zich volledig op tropische groenten en stond in 2019 No. 1 in de ’Access to Seed Index’. Deze index meet hoe goed de kleine boer in de tropen wordt bereikt met kwaliteit zaad en voorlichting. Simon Groot, de oprichter van East-West Seed, kreeg twee jaar geleden de prestigieuze ‘World Food Prize’ van de Verenigde Naties voor zijn visie en dadendrang. East-West Seed is groot geworden in Azië, maar wil nu de sprong maken naar Afrika. Afrika is ‘booming’, niemand wil de boot missen.    

In de periode 2000–2012 ben ik nog wel vele malen in Afrika geweest voor het documentatie project PROTA (Plant Resources of Tropical Africa), maar altijd voor management, niet voor veldwerk, wel voor overleg over de duizenden nuttige planten van tropisch Afrika, niet speciaal over de groenten. Maar het is niet toevallig dat het eerste deel van de PROTA serie in 2004 de groenten betrof (‘Vegetables/ Légumes’), een beschrijving van zo’n driehonderdvijftig Afrikaanse groenten, met een grote inbreng van Monsieur Gérard in een door mij aangeharkt en leefbaar biotoop.

Een buitenkans van een reis dus! Maar ja, het zijn Corona tijden. Benin en Côte d’Ivoire hebben Code Oranje (en Code Rood in het noorden, maar dat is meer vanwege de terrorisme dreiging). Is dit een noodzakelijke reis? Na uitstel van een jaar is dit voor ons een uiterst noodzakelijke reis geworden! Nog langer wachten op onze leeftijden (Monsieur Gérard is 83, ik 72), en het wordt zeker een gevalletje van ‘de blinde geleidt de lamme’.

Een reis van 28 Augustus tot 12 September 2021, een week in Benin, een week in Côte d’Ivoire. De adviezen staan in een vertrouwelijk rapport. Daar gaan we het dus niet over hebben. Wel over de sentimentele kant van een weerzien met oude bekenden.              

 

[Beeldverhaal: https://www.jansiemonsma.nl/450599815]

      

Gepost: 23 September 2021