FIETSEN: NO-Twente

Stem Pan-Europees VOLT!

De fietsroute ‘Toeren door Twente’ is bij uitstek geschikt om de Twentse horeca te leren kennen. De beschrijving hopt van het ene naar het andere café-restaurant. Van de start bij ‘’t Anker’ in Saasveld, naar ‘Fraans Marie’ in Albergen, vervolgens naar ‘’t Oale Roadhoes’ in Tubbergen en ‘Antje & Billie’ in Reutum. Dan volgen ‘Havezate Het Everloo’ in Rossum en ‘’t Sterrebos’ in Beuningen. Als je dan voldaan weer op de fiets stapt, volgt een nagerecht van pittige klimmetjes in De Hooge Lutte. Het venijn van deze fietstocht zit hem duidelijk in het dessert. Door de ’lockdown’ heb ik moeiteloos alle verleidingen kunnen weerstaan. Dus voor mij zit het venijn gewoon in de staart.

Noordoost-Twente is een Nationaal Landschap met prachtig oud cultuurlandschap. Deze route laat Dinkelland met zijn hellehonden, witte wieven en hee-mennekes (Losser, De Lutte, Denekamp, Ootmarsum) grotendeels rechts liggen en brengt me in het gebied tussen Tubbergen en Oldenzaal.

Op donderdag, 25 februari 2021, een prachtige lentedag, start ik net buiten Saasveld en passeer alras de Spikkersbeek en de Strootmansbeek. Niet veel later de Fleringer Molenbeek en de Loolee. Ze maken deel uit van een uitgebreid stelsel van beken die hun oorsprong vinden op de Oldenzaalse stuwwal (uit de voorlaatste ijstijd) en in westwaardse richting stromen. Omdat met name de Spikkersbeek regelmatig voor wateroverlast zorgde zijn hier enkele retentiegebieden aangelegd om water tijdelijk te kunnen bergen. Momenteel weinig water, dus stikt het er van de hazen die in de weilanden wellustig achter elkaar aan hollen: “Mag ik je even rammelen in het retentiegebied?

Broekhuis is een bekende naam in autoland. Al 304.000 kilometer lang wordt mijn huidige Zafira onderhouden door een Broekhuis filiaal in Wageningen. Hier in Albergen ligt langs de Broekhuisweg(!) het Autodemontagebedrijf Broekhuis met een enorme loods vol tweedehands onderdelen. Hier heeft ‘mijn’ Broekhuis vast de tweedehands veiligheidsriem besteld toen de originele riem enkele rafelrandjes vertoonde, hetgeen tijdens de APK niet werd getolereerd.

Een fazant loopt doodgemoedereerd de weg over en ik kruis het Kanaal Almelo-Nordhorn. Geen scheepvaart meer. Met een kano pas je nog net door de duikers in de vaste dammen.

Ik passeer in het centrum van Albergen de Sint Pancratius kerk, terwijl Pieter Omtzigt zichzelf in christelijke bushokjes heeft laten ophangen. ‘Nu doorpakken’ is de CDA slogan. Dat klinkt geloofwaardig als Omtzigt het roept, maar bij Wopke Hoekstra op de schaats past beter ‘Nu doorzakken’.

Ook in Tubbergen een Sint Pancratius kerk, die zelfs in het jaar 2000 door paus Joannes Paulus II tot basiliek is verheven, als eerste ter wereld in het derde millennium. Deze mededeling staat op een ingemetselde steen in het voorportaal. Vroeger bepaalde de bouwvorm of een kerk een basiliek was, tegenwoordig is ‘basiliek’ een eretitel voor een bijzondere kerk (bijvoorbeeld een bedevaartsoord vanwege een reliek), maar hier blijft de reden van de promotie onvermeld.

Landschappelijk is het aantrekkelijk fietsen met overal prachtige bolle essen, die op mijn foto’s echter niet uit de verf komen. Tubbergen is bekend van de ‘knooperven’, verspreid liggende boerderijtjes op kampen en essen, onderling verknoopt door een netwerk van kleine paden. En uiteraard kapelletjes en kruisbeelden op kruispunten.

Ik zak af naar Fleringen. Ooit was de driehoek Tubbergen–Albergen–Fleringen bekend van motorraces op een stratencircuit. Tegenwoordig moeten we het doen met de Historische Motorrace Tubbergen, een soort reünie van oud-coureurs. Wil je langdurig echte snelheid ervaren, ga dan naar de 24-uurs van Albergen voor Solex brommers.

Ik passeer weer het Kanaal Almelo-Nordhorn en Molen de Vier Wieken, pardon de Vier Winden. Op weg naar Rossum wordt mijn aandacht getrokken door een kwekerij, waar coniferen door middel van een S-vormige standaard in onnatuurlijke bochten worden gedwongen. Het ziet er wel uitermate sierlijk uit; net een parade van flamingo’s of – zo u wilt – cancan danseressen in de Moulin Rouge.

Een weiland wordt bevolkt door enkele bruine Lakenvelders, een verdwaalde bruine alpaca en bruingele schapen met zwartbonte poten. Het lammetje valt een beetje uit de toon omdat het helemaal zwartbont is; het heeft de genen voor potenkleur geërfd, maar dan voor zijn hele lijf.

Ik raak de noordkant van Rossum (Sint Plechelmus kerk) en bereik vervolgens Havezate Het Everloo. Everzwijntjes mogen hier niet komen in het bos, kindertjes des te meer.

Het is opvallend dat in dit deel van het katholieke Twente twee heiligen de dienst uitmaken: Sint Plechelmus (met een basiliek in Oldenzaal en kerken in onder andere Saasveld en Rossum) en Sint Pancratius (met een basiliek in Tubbergen en kerken in onder andere Albergen en Reutum). Wanneer ik onverwacht het dorp met de naam ‘Volthe’ passeer, beschouw ik het maar als een duidelijk signaal van deze heilige heren om bij de komende verkiezingen op de nieuwe Pan-Europese Politieke Partij Volt te stemmen.

Ik kom langs het uiterste zuidelijke puntje van Landgoed Singraven dat ligt aan de oevers van de Dinkel. Juist wanneer ik het gevoel heb dat deze route een makkie is, volgen de pittige klimmetjes van De Hooge Lutte op de Oldenzaalse stuwwal: Hakenberg, Landgoed Egheria, Paasberg, Tankenberg (met 85 meter boven NAP het hoogste punt van Overijssel). Prachtige vergezichten in een glooiend landschap.

Via de noordelijke wijken van Oldenzaal (De Essen) kom ik opnieuw in het stroomgebied van de Spikkersbeek. De firma Munsterhuis met zijn enorme kuikenbroederij levert blijkbaar ook aan Duitsland, gezien de vrachtwagens met het opschrift ‘Kükenbrüderei’ (‘Alle Menschen werden Kükenbrüder’).

Om de Sint Plechelmus kerk in Saasveld te bereiken moet je een ophaalbrug over. Er heeft dan ook op de plek van de kerk ooit een kasteel Saterslo gestaan, omringd door een gracht. De klok op de kerktoren blinkt als goud in de zon. Ik maak een foto om half drie, maar het uurwerk is van slag en geeft kwart over vijf aan.

 

[Beeldverhaal: https://www.jansiemonsma.nl/448708822]

  

Gepost: 12 Maart 2021

 

Mooisteroutes.nl: Toeren in Twente (70 km)