SELFIES: Wereldtijdpad (Terugblik)

Het is volbracht. Twee millennia, twintig eeuwen, tweeduizend jaar teruggeblikt. En dat niet in een luie stoel, maar door tweeduizend paaltjes met informatie langs te lopen in een zevental dagwandelingen op het Wereldtijdpad tussen Holten en Rijssen, door mij opgedeeld in tien tijdvakken van tweehonderd jaar.

Wie ooit op het idee gekomen is om op deze omslachtige manier de geschiedenis in beeld te brengen, weet ik niet, maar ik bewonder de Stichting Wereldtijdpad voor de vastberadenheid waarmee ze de investering in stand houdt en uitbouwt in deze tijd van gratis informatie op het Web. Overigens worden de jaarpaaltjes steeds meer voorzien van moderne hulpmiddelen zoals QR-codes om bijvoorbeeld podcasts te beluisteren. 

De Paal van het jaar 2000 staat bij het Station van Holten (mijn beginpunt), de Paal van het jaar 1 in het centrum van Rijssen. Er zijn een negental op elkaar aansluitende lussen met een gemiddelde lengte van een kilometer of acht uitgezet (inclusief een paalvrije route om terug bij je auto te komen).

De tweeduizend paaltjes staan gemiddeld vijfentwintig meter uit elkaar, maar wanneer ruimtelijke ordening daarom vraagt is de afstand groter en zijn enkele jaarpaaltjes gegroepeerd. Aan de paaltjes hangt een groene, kantelbare kubus, waarvan vier zijden informatie bevatten over gebeurtenissen in de Wereld (W), in Europa (E), in Nederland (N) en in de Regio (R).

Uit die brei van informatie heb ik een subjectieve selectie gemaakt en van enig commentaar voorzien, zoals u heeft kunnen lezen in eerdere bijdragen (of snel overgeslagen). Dat commentaar sluit vaak aan bij datgene wat ik op al mijn eerdere tochten ben tegengekomen (inclusief de ‘tocht van het leven’).

Ik begon een jaar geleden welgemoed bij het jaar 2000 en ging terug in de tijd. Het begin was interessant door vele persoonlijke aanknopingspunten, maar eenmaal aangekomen bij de duistere Middeleeuwen dacht ik: ‘Waar ben ik in hemelsnaam aan begonnen?’ Later (of eigenlijk: vroeger) werd het wel weer leuk met Asterix, Obelix en de Romeinen.

Uiteindelijk heb ik alle tweeduizend paaltjes bekeken, hetgeen waarschijnlijk nog nooit eerder is vertoond (Guinness Book of Records?). Diegene (buiten de makers) die aannemelijk kan maken dat hij dat ook heeft gedaan, meld je. Dan krijg je mijn nieuwe bundel cadeau!

Mijn methode is dan ook niet de manier die door de organisatie wordt aanbevolen. Er zijn allerlei thema-wandelingen en puzzeltochten bedacht die je naar een selectie van jaarpalen leiden waar je relevante informatie kunt vinden over het gekozen onderwerp. Enkele voorbeelden:

- 21 dingen die je moet weten voor je 12 bent (1733–heden)

- De geboorte van Nederland in vijftig tweets (1361–1732)

- Nog altijd beroemd (1131–1360)

- Vikingen! (851–1130)

- De Arabieren komen eraan (676–850)

- De Middeleeuwen beginnen (501–675)

- Romeinen, vaarwel! (251–500)

- Hier begon de Zijderoute (161–250)

- Leven als een Romein (1–160)

Al is het inefficiënt vanuit het oogpunt van informatie verzamelen in het Wikipedia tijdperk, het is een leuke manier voor leraren om de lessen geschiedenis op te vrolijken. 

Inmiddels zijn we in 2020 aanbeland. De jaarpalen 2001–2010 staan tussen Station Holten en het centrum van Holten. De palen 2011–2020 maken – neem ik aan – deel uit van een toekomstige nieuwe lus. Het gaat de Stichting Wereldtijdpad voor de wind; deze recente jaarpalen gaan vergezeld van een kunstwerk ontworpen door een jonge kunstenaar. Zo is het regionale nieuws (R) in elk geval afgedekt.

 

Gepost: 28 Augustus 2020