FIETSEN: Renderklippen

Niemand weet waar de naam Renderklippen precies vandaan komt, dus een mooie titel voor dit verhaaltje.

Op dinsdag, 20 oktober 2020, maak ik een lange fietstocht op de rand van het Veluwemassief tussen Apeldoorn en Heerde, dan weer op de stuwwal, dan weer in de Veluwse polder ofwel IJsselvallei. Ik start langs de A50 bij Vaassen en fiets in de Veluwse polder langs de Grote Wetering naar Oene (waar ik vorige week gewandeld heb). Langs de wetering staan rijtjes grauwe abeel in prachtige goudkleurige herfsttooi. Schapen zie je niet vaak rennen, maar hier in de vroege ochtend wel, met prachtige bokkensprongen.

Van Oene naar Heerde een mooi fietspad langs de Nieuwe Wetering met ruige graslanden aan de andere zijde. De moerasspirea staat warempel nog in bloei. Via een vaste ‘ophaal’brug over het Apeldoorns Kanaal en vlak erna over de Grift. Hier lopen Grift en Kanaal nog parallel op Landgoed Bonenburg, maar iets noordelijker vloeien ze samen (‘Apeldoorns Kanaal’. In: Tureluren, 2015).

In het centrum van Heerde twee beeldjes van een ‘Schaapherder met hond’ en van een ‘Hessenman’ (een soort marskramer, maar dan uit het Duitse Hessen). Ze getuigen van twee festiviteiten in Heerde, het Schaapscheerdersfeest en de Hessenmarkt.

Ik kruis de A50. De aanleg van deze snelweg heeft Heerde het Heerderstrand bezorgd, een mooie plas in bosrijke omgeving, maar uiteraard vergezeld van een golfbaan. Bij afwezigheid van zwemmers zijn wilde eend, kuifeend en tafeleend in grote getale aan het dobberen. Hoewel, geen zwemmers? Een interessant kunstwerk, de ‘Ontmoeting’, toont tientallen mensen die aan de ene kant van de plas het water inlopen en aan de andere kant er weer uit. Of lopen ze van beide oevers het water in om elkaar kopje-onder te ontmoeten?

Op weg naar de Renderklippen knalt het loeihard op de nabijgelegen militaire oefenterreinen. Defensie heeft zijn zwaar geschut ingezet vandaag.   

De Renderklippen, tussen Heerde en Epe, is een prachtig heidegebied van ongeveer tweehonderd hectare met begroeide stuifduinen (klippen?). Eeuwenlang werden er schapen en runderen (render?) gehouden. Ook nu graast er een schaapskudde, netjes bijeen gehouden door enkele bordercollies en een herder op de fiets. De Paraplu is een hutje om te schuilen of te picknicken, vlakbij het Pluizenmeer met zijn groenige stagnerende water.

Richting Epe kom ik langs een infiltratieproject van Vitens. Oppervlaktewater uit de Grift en de Klaarbeek krijgt hier alle tijd om door het zuiverende zand te filteren om later weer opgepompt te worden. Enkele hellingen van zandduinen worden herbeplant. De jonge bomen worden beschermd tegen vraat met plastic kokers. Maar zo’n dichte herbeplanting heb ik nog niet eerder gezien. De plastic kokers staan hutjemutje bij elkaar, het lijkt wel een kunstwerk.

In Epe kom ik langs een mooi beeld van een fietsster uit 1981. Het beeld werd ‘bruut ontvoerd’ in 2010 en is waarschijnlijk omgesmolten voor het brons. Maar ze is herboren en kijkt je weer bronstig en gebronst aan. Hoewel, misschien is Fietsster 2.0 nu gemaakt van een goedkopere legering.   

Kom door het dorp Wissel. Was altijd nog eens van plan om Dierenpark Wissel te bezoeken, maar dat is niet meer nodig. Failliet en al enkele jaren opgedoekt.

Via Schaveren naar Vaassen, maar geen dode schapen of reeën dit keer, laat staan andere sporen van de wolf (‘Emst’. In: Siem Sing a Song, 2020). In een schapenweide lopen de schapen vogelvrij rond, maar ze worden ’s avonds wel bijeengedreven in een hoekje met hoog schrikdraad.

Heerlijk om onderweg bewijzen van kleine of grote ergernissen tegen te komen, zoals de volgende tekst bij de brievenbus van een klein boerderijtje: ‘Laat je hond voor je eigen brievenbus schijten! A.u.b.!’

Bij afwezigheid van het paard heeft een zeer dichte populatie inktzwammen in diverse stadia een kleine paardenweide in bezit genomen.  

Vanaf Vaassen naar Niersen, dieper de Veluwse bossen in, maar ook de wilde zwijnen blijven op deze druilerige dag liever in hun motketels liggen.

Bij Wenum passeer ik de watermolen in de Wenumse Beek. Net als zovele andere Veluwse beken mondt de Wenumse Beek uit in de Grift en Apeldoorns Kanaal. De maand december is in aantocht en dan komt Wenum tot leven. De omgeving is vergeven van de kerstboom kwekerijen. De oogstbare fijnsparren zijn inmiddels voorzien van etikettering en velen zijn alweer gevangen in een netje voor bulktransport.

Via een stukje van het Baronnenlijntje, nu fietspad, voorheen een spoorlijntje van Apeldoorn naar Zwolle (1887–1972) – een initiatief van enkele baronnen – bereik ik dorp Beemte, waar ik de Grift en het Apeldoorns Kanaal oversteek.

Het burgerprotest in Beemte tegen een zonneweide is luid en duidelijk: ‘Zonneweide slecht idee, Beemte buurt zegt nee!’ Andere spandoeken laten weten dat de zonneweide het uitzicht verduistert en dat wat groen is groen moet blijven. Zo realiseren we natuurlijk nooit de energie transitie, hoewel ook ik zonneweiden vooralsnog onnodig vind zolang we nog zoveel lege daken hebben (zoals het onze!). 

Ik daal verder af in de IJsselvallei aan de oostzijde van de A50 en rijd via dorp De Vecht naar mijn parkeerplaats bij Vaassen.

De Vecht bezit een fokkerij van Lakenvelders, bruine Lakenvelders. Dat gaat wel lukken te oordelen aan de machtige stier met neusring, die een harem van dames mag onderhouden.

Onderweg kom ik nog een bijzondere plant tegen in de berm tegen een weilandhek: de zijdeplant in volle vruchtdracht. De vruchtsteel is langs de vrucht teruggekromd, zodat de opgeblazen vrucht van zo’n tien centimeter lengte aan een vogeltje met lange snavel doet denken: papegaaiplant. Het is een invasieve soort die zich zowel via zaad als wortelstok vermeerdert. De vruchtdragende plant wordt hier dan ook omringd door jonge planten die aan de wortelstok ontspringen. Hij zou verwijderd moeten worden, ook al omdat de giftige plant een risico is voor het grazende vee.

 

[Beeldverhaal: https://www.jansiemonsma.nl/442059601]

 

Gepost: 31 Oktober 2020

 

Fietsknooppunten: 79, 81, 55, 68, 67, 69, 43, 93, 04, 94, 14, 81, 83, 27, 87, 96, 56, 61, 62, 63, 65, 32, 44, 75, 45, 46, 13, 19, 77, 65, 52, 85, 83, 81, 79 (70 km)