SELFIES: Wereldtijdpad 6 (1000–800)

 

1000

Wereld: 400 miljoen mensen. Europa: 38 miljoen.

De Millennium wissel krijgt op het Wereldtijdpad  een extra dikke, grote paal wegens het uitblijven van een Millennium bug (de wereld is niet vergaan).

993

Eerste officiële pauselijke heiligverklaring in de katholieke kerk: ene Ulrich, van 923–973 bisschop van Augsburg.

Alle heiligen vóór die tijd zijn een gevolg van decentrale heiligverklaringen op basis van lokale vereringen.  

991

Plundertochten Vikingen.

Geen zee rond Europa en geen rivier van enig formaat is veilig voor de Vikingen.

986

Harald Blauwtand, stichter Koninkrijk Denemarken en ‘uitvinder’ van Bluetooth, overlijdt. Hij heeft in de Deense stad Jelling in 965 een grote runensteen opgericht ter ere van zijn ouders.

Op het Domplein in Utrecht staat sinds 1936 een kopie van deze runensteen. Een cadeautje van Denemarken bij het 300-jarig bestaan van de Universiteit van Utrecht.

980

Aanleg Vikingstad Fyrkat.

Heb Fyrkat in 2019 bezocht. Een vesting ongeveer een hectare in omtrek met ‘longhouses’ en werkplaatsen. Strategisch gelegen bij Hobro in Jutland aan het uiteinde van de Mariagerfjord met toegang tot het Kattegat.  

976

Eerste melding van ‘Arabische cijfers’ in Europa.

Weer iets wat we aan de Moren te danken hebben, maar niet heus! De oorsprong is Indisch.

973

Graaf Wichman van Zutphen sticht Stift Elten en zijn dochter Lutgerda wordt de eerste abdis (970–990).

Bij het opvallende Sint-Vitus kerkje in Hoch-Elten staan nog enkele abdijgebouwen met de bijzondere gevelankers MFGZMBDZEPZV, een verwijzing naar de 23ste abdis ‘Maria Franziska, Gräfin Zu Manderscheid Blankenheim, Dechantin Zu Elten, Pröpstin Zu Vreden’ (1674–1708).

965

Betaald voetbal in China. In de tijd van Keizer Taizu speelde de Chinese bevolking al voetbal, met een met lucht gevulde bal, al was er maar één doel in het midden van het veld.

Helaas Engeland! ‘Soccer is not coming home.’

962

Otto I wordt de eerste Keizer van het Heilige Roomse Rijk (962–1806).

Het Heilige Roomse Rijk is een politiek verband in Europa van wereldlijke en kerkelijke gebieden (waaronder Sticht Utrecht), onderworpen aan de Rooms-Duitse Keizer, die door de Paus wordt gekroond. Opgeheven door Napoleon.

945

Legertje uit Indonesië doet inval in Madagascar.

Kijk dat vind ik nou verrassend! De Vikingen ontdekken Amerika rond het jaar 1000, en de Indonesiërs ontdekken in dezelfde tijd Sub-Sahara Afrika.

937

In de Arabische wereld moeten doden gescheiden begraven worden.

Dit om geduw en getrek bij de wederopstanding te voorkomen.

929

Emir van Cordoba in Andalusië roept zich uit tot Kalief.

De Kalief bij de moslims is het equivalent van de Paus bij de Christenen, met het verschil dat de Kalief slechts in wereldlijke zaken de opvolger is van de Profeet.  

911

Om een eind te maken aan de rooftochten van de Noormannen schenkt Koning Karel de Eenvoudige een stuk grond aan Viking hoofdman Rollo: ontstaan van het Hertogdom Normandië.

Rollo, ofwel Rolf de Wandelaar, was zo groot en zwaar dat geen paard hem kon dragen. Hij moest dus altijd lopen.

910

Omdat er nog geen wonderen aan Bonifatius zijn toegeschreven (en dus getwijfeld wordt aan zijn heiligheid) wordt zijn leven ongeveer 150 jaar na zijn dood nogmaals beschreven, met nadruk op zijn goede daden.

Aan alle twijfel komt een einde, wanneer in 1965 mijn fiets tijdens de bedevaart naar Dokkum als door de bliksem getroffen in tweeën breekt, en ik een nieuwe fiets krijg (overigens niet van Bonifatius, maar van mijn ouders).

905

Gramsbergen ligt aan de oostelijke rand van Oversticht (Overijssel, Drenthe) en is dus van strategisch belang voor de Bisschop van Utrecht (Nedersticht).

Niet alleen de oostelijke ligging, maar vooral de ligging daar waar de Vechte, ofwel Overijsselse Vecht, Oversticht binnenstroomt, zal bepalend zijn geweest.   

900

Rond deze tijd eerste melding van koffie als medicijn in Arabische medisch handboek. De koffie komt waarschijnlijk uit de Ethiopische streek Kaffa.

De opwekkende werking van koffie zou al veel eerder zijn ontdekt. Door een geitenhoeder die samen met zijn geiten erg ‘actief’ werd na het eten van de bessen.

894

Vanwege de dreigingen van de Vikingen gaat de Bisschop van Utrecht in ballingschap in Deventer.

De Vikingen kwamen waarschijnlijk de Rijn opvaren, die toen nog liep van Katwijk langs Utrecht naar Wijk bij Duurstede (Oude Rijn, Leidse Rijn, Kromme Rijn). Deventer lag dan wel langs de IJssel, maar die rivier stelde toen nog niet veel voor.

892

Arabische Rijk (750–1258).

Onder de dynastie van de Abbasiden beslaat het Arabische Rijk het Midden-Oosten, Noord-Afrika en het Iberisch Schiereiland. Bagdad is de hoofdstad. Het eindigt met de inname van Bagdad door de Mongolen.

885

Godfried de Noorman vermoord bij Lobith.

De Viking hoofdman wordt onder valse voorwendsels naar Spijk (waar de Rijn ons land binnenkomt) gelokt om daar in een hinderlaag te lopen. In Spijk is men maar wat trots op deze historische gebeurtenis.

881

Vikingen onder Godfried de Noorman vestigen zich in Asselt aan de Maas (ver in het binnenland van Limburg!) in het Viking kamp Ascloha.

Keizer Karel de Dikke belegert Ascloha en sluit met Godfried het Pact van Asselt, maar vrienden werden het nooit, zoals hierboven al is gebleken.

877

Dorpen in Indonesië worden opgezet volgens het geometrische patroon van de ‘mandala’.

De mandala is hindoeïstisch van oorsprong en beeldt symbolisch de kosmos uit. Marita is gek op ‘mandala’, maar heeft niets met de kosmos.

866

Mozaïek van ‘Maria met kind’ wordt aangebracht in de Hagia Sophia in Constantinopel.

Tijdens de 8ste eeuw na Chr. vond er in de Oosters-orthodoxe kerk een beeldenstorm plaats door tegenstanders van iconen (iconoclasten), gesteund door de keizer. Uiteindelijk winnen de iconodulen (voorstanders) en worden vele iconen hersteld.  

857

Mensen in Europa ziek omdat graan giftig is door een plantenziekte.

Het betreft hier moederkoorn oftewel heilig vuur, veroorzaakt door de schimmel Claviceps, die de aren van met name rogge infecteert. Wilt u meer weten? Lees ‘De bibberende Bosch’ in de serie Suske & Wiske.

851

Twee Vikingschatten begraven op Wieringen.

Toen Wieringen nog een eiland was, was het een ideale uitvalbasis voor de rooftochten van de Vikingen. In 1996 worden twee Vikingschatten gevonden, die blijkbaar nooit opgehaald zijn. In Den Oever is een Viking Museum.

843

Opsplitsing Karolingische Rijk tussen de drie kleinzonen van Karel de Grote. Friesland hoort bij het Midden-Frankische Rijk onder Keizer Lotharius.

De Lage Landen heten in die tijd in z’n geheel ‘Friesland’.

838

Stormvloed verandert ‘Friesland’: Texel wordt een eiland, de (Kromme) Rijn verzandt en de Lek neemt de afvoer van het Rijnwater over.

Samen met de aanvallen van de Vikingen betekent dit het verval van Dorestad, destijds een zeer belangrijk handelsplaats (Wijk bij Duurstede).

833

Waterproef wordt verboden: godsoordeel waarbij geboeide verdachte in het water wordt gegooid. Drijven betekent 'schuldig'. Zinken betekent ‘onschuldig’.

Ik zou het andersom hebben gedefinieerd omdat bij drijven de kans groter is dat de ‘onschuldige’ nog op tijd uit het water wordt gehaald.

828

Stoffelijk overschot evangelist Marcus uit Alexandrië naar Venetië gesmokkeld: bijgezet in de San Marco Basiliek.

In 1968 kreeg de Koptische Kerk van Alexandrië een stukje bot terug uit handen van de Paus. Dit lijkt op iemand blij maken met een dooie mus.

819

Kruisoordeel wordt verboden. Bij Rechtszaak moeten beide partijen met gespreide armen (kruishouding) blijven staan. De langste volhouder wint het proces.

Was waarschijnlijk een inspiratie voor het soort uithoudingsproeven bij Expeditie Robinson.

817

Zuiveringseed wordt ingevoerd. Bij Rechtszaak moeten beide partijen zweren de waarheid te spreken. Bij tegenstrijdigheid volgt tweegevecht.

Geen stimulans voor een zwaargewicht/man  tegenover een lichtgewicht/vrouw om de waarheid te spreken.

814

Sterfdag Karel de Grote. Karel had een mooie handtekening.

Karel was analfabeet en hij (hand)tekende een kleine ruit, waarna een klerk op de vier punten de medeklinkers van KaRoLuS toevoegde.

810

Begin aanvallen op de ‘Friese’ kust door de Viking Godfried de Noorman.

Uiteindelijk heerst hij over de gehele kuststrook van de Lage Landen.

804

Karel de Grote benoemt Liudger tot Bisschop van Münster. Groningen maakt deel uit van zijn missiegebied.

Kleinseminarie van het Bisdom Groningen (1959–1969) naar hem vernoemd: Liudgerconvikt. Ik behoorde bij de allereerste lichting studenten in 1961.

 

Gepost: 11 Maart 2020

 

Wereldtijdpad: Lus Borkeld & Lus De Overtoom p.p. (10 km)