SELFIES: Wereldtijdpad 7 (800–600)

Vrijdag, 28 februari 2020. Ik wandel tussen Holten en Rijssen in het Rijk van Karel de Grote en ontmoet de grote predikers die verantwoordelijk zijn voor de kerstening van de Lage Landen (Willibrord, Bonifatius, Lebuïnus, Liudger & Co). In het Midden-Oosten timmert een andere profeet aan de weg: Mohammed.

Ondertussen hoor ik de eerste jodelende wulpen als aankondiging van de lente. Zwermen vinken en puttertjes leven zich uit in de bomen en op de grond.

 

800

De Paus kroont in Rome Karel de Grote tot keizer van het Frankische Rijk.

Opvolger van het West-Romeinse Rijk en tegenhanger van het Byzantijnse (Oost-Romeinse) Rijk. De Paus in Rome wilde onafhankelijker worden van Constantinopel.

798

Karel de Grote bouwt zijn paleis in Aken.

Hij liet er ook de Mariakerk bouwen, later uitgebouwd tot de Dom, waar zich zijn graftombe bevindt.

795

Wie zich tot het Christendom bekeert moet in de oudste Nederlandse woorden beloven: ‘Ik verzaak alle werken en woorden van de duivel, Donar en Wodan en onze stamgod Saxnoot’.

Je belooft dus niet om te geloven in de Christelijke god, maar om níét meer te geloven in andere goden.

792

Biddinghuizen en Swifterbant worden genoemd in grondtransacties als dorpjes aan de monding van de IJssel.

Delen van Flevoland lagen dus in elk geval vanaf 5000 v. Chr (Swifterbantcultuur) tot ver in de Middeleeuwen droog. We hebben Flevoland onder water laten lopen, om vervolgens onszelf tot kampioen ‘polderaar’ uit te roepen.

787

Prediker Liudger laat een blinde weer zien.

Liudger heeft ook mij – priesterstudent van het Liudgerconvikt – laten ’zien’ dat ik niet in zijn voetsporen moest treden. Nog een ‘wonder’ om zijn heiligverklaring te ondersteunen.

777

Karel de Grote bouwt op vele plaatsen een Palts (Paleis) om te dienen als tijdelijke hoofdstad, zoals op de Valkhofheuvel in Nijmegen.

De Romeinen hadden in Nijmegen een grote nederzetting (castrum). Dus kon Karel de Grote, als opvolger van de (West)-Romeinse keizer niet achterblijven.

765

De Paasdatum varieert in verschillende delen van het Frankische Rijk. De reizende Pepijn de Korte (vader van Karel de Grote) moet dit jaar twee keer Pasen vieren en dus ook twee keer veertig dagen vasten.

Er wordt niks gezegd over twee keer carnaval vieren.

757

Utrecht wil het stoffelijk overschot van Bonifatius niet afstaan aan het klooster Fulda (gesticht door Bonifatius), maar als in Utrecht de kerkklokken spontaan beginnen te luiden – men denkt door Bonifatius zelf – worden de Utrechters bang en staan het lijk alsnog af.

Bonifatius, de klokkenluider van de Notre Dom.

754

Bonifatius wordt vermoord bij Dokkum.

Dokkum begint zijn bestaan met een moord! Het is de allereerste keer dat Dokkum ergens in de annalen wordt genoemd. Het jaar 754 wordt dan ook beschouwd als het stichtingsjaar van de stad.

745

Uitbraak builenpest in Constantinopel (bacterie overgebracht door de rattenvlo).

In deze tijden van Corona staat ‘La peste’ van Camus weer volop in de belangstelling. De pest zou overigens nu geen schijn van kans maken door onze antibiotica.

742

Bevolkingsregister China: 50,690,571 mensen. In Europa: 25–30 miljoen.

Tellen tot op de Chinees nauwkeurig. Net als het Chinese dodental door Corona zullen we dit exacte getal maar met een korreltje zout nemen.

739

Sterfdag Bisschop Willibrord.

Hij wordt begraven in het klooster dat hij zelf heeft gesticht in Echternach (Luxemburg).

736

De Plaskerk van Raalte is een oude Sallandse kerk daterend uit de vroege Middeleeuwen.

Niet de eerste kerk met een urinoir, maar gelegen aan een plas (plein, plaats).

728

Grote delen van Overijssel begroeid met struikheide (de helft van het stuifmeel in oude grondlagen blijkt afkomstig van deze heide).

Ik vermoed dat het stuifmeel van de jeneverbes een goede tweede is.

726

Willibrord laat kerkje bouwen op de ruïne van een Romeinse tempel in Elst (Gelderland).

Zo stapelen de heiligdommen zich op. In de Prehistorie lag hier een heiligdom van de Bataven. Rond 50 A.D. een Gallo-Romeinse tempel, die rond 100 A.D. wordt vergroot. In 726 A.D. dus een Romaans kerkje, voorloper van de huidige Grote Kerk uit de vijftiende eeuw.

720

Willibrord laat een bron in Heiloo ontspringen, nu bekend als de Willibrordusput.

Waterputten met zoet drinkwater waren kostbaar en werden vereerd. Dan is een ‘wonder’ niet ver weg.

716

Zijzwaarden boten uitgevonden in China.

Een Chinese PR campagne laat nu weten dat  we het skûtsjesilen aan China te danken hebben.

711

Het Lac Flevo, later Zuiderzee, en nog later IJsselmeer is veelvuldig van grootte en vorm veranderd.

Delen van de IJsselmeer polders bestaan uit land met een rijke historie dat een tijdje onder water heeft gestaan. Zo zijn in Oostelijk Flevoland sporen gevonden van de Swifterbantcultuur (5000–3000 v. Chr.).

710

De Moren (Arabieren en Berbers uit Noord-Afrika) vallen Spanje binnen. Generaal Tarik noemt de vreemde rots aan de kust Djebel Tarik (berg van Tarik), later verbasterd tot Gibraltar.

Gibraltar werd na de verovering door de Brits-Hollandse vloot in 1704 bij de Vrede van Utrecht in 1713 aan de Engelsen toegewezen. Gibraltar had dus ook van ons kunnen zijn!  

708

Aartsengel Michaël geeft bisschop Aubert opdracht een kapel te bouwen op schiereilandje aan de Normandische kust. Begin bouw van de beroemde Mont Saint-Michel.

Mont Saint-Michel staat vrij hoog op de lijstjes van Wereldwonderen. En aan een Wereldwonder moet een gewoon ‘wonder’ (een verschijning in dit geval) voorafgaan.

704

De Moren brachten tijdens de verovering van Spanje vele vernieuwingen met zich mee. In de landbouw introduceerden ze nieuwe gewassen als artisjok en aubergine.

Nog belangrijker was de introductie van Arabische hengsten. Anders zaten wij nu nog steeds opgescheept met de ‘Shitland’ pony.

697

Bisschop Willibrord sticht de Utrechtse kloosterschool, later Domschool genoemd.

Geen gelukkige naam voor een school, maar wel één van de allereerste scholen van Nederland.

691

Onder de wrede Chinese keizerin Wu verschijnt het eerste handboek martelen.

Gelukkig komen er niet alleen maar positieve dingen uit China.

685

Dorestad is een belangrijke handelsplaats en smeltkroes van culturen. Om te handelen ontstaat er een simpele handelstaal.

‘Pasar Hollands’. ‘Pasar Maleis’ is de handelstaal in Zuidoost Azië. Hieruit heeft zich ’Bahasa Indonesia’ ontwikkeld, dat dan ook grammaticaal vrij eenvoudig is.   

681

Glissen, glijders of glijbenen waren de voorloper van de schaats, gemaakt van de botten van paarden of runderen.

Blij dat ik glij!

663

Grootste scheuring in de islam die nog altijd bestaat. Soennieten (90%) beschouwen de kaliefen als de opvolgers van Mohammed, de Shiieten (10%) beschouwen de nakomelingen van Mohammed’s schoonzoon Ali als de wettige opvolgers.

Een schisma binnen dertig jaar na het ontstaan van de Islam, dat is knap snel.

654

Colossus van Rhodos was één van de Zeven Wereldwonderen van de Oudheid: een beeld van de zonnegod Helios met een hoogte van een dertigtal meters, gebouwd rond 300 v. Chr.

Van de Zeven Wereldwonderen van de Oudheid staat alleen de Piramide van Cheops nog overeind.

641

In handelscentrum Dorestad werden munten geslagen om de handel te vergemakkelijken. Aan de ene kant stond ‘Dorestad fit’ (in Dorestad gemaakt) en aan de andere zijde ‘Madelinus’, de naam van de muntmeester.

Ongeveer vierhonderd van de vijfhonderd munten die zijn teruggevonden waren imitaties met een veel lager goudgehalte (zonder de naam van de ‘valsemunter’). 

632

Overlijden van Mohammed. Opvolger is zijn schoonvader Abou Bakr.

Dit leidt vrij snel tot een machtsstrijd tussen schoonvader en Mohammed’s schoonzoon Ali, de basis van de scheuring in Soennieten en Shiieten.

620

Mohammed trouwt veertien keer. Koran leert dat een moslim maximaal vier vrouwen mag hebben.

‘Licet Iovi, non licet bovi’

619

Paus Bonifatius V geeft als raad geen heidense tempels te vernietigen, maar alleen de afgodsbeelden. Zet op de plaats van het afgodsbeeld een altaar, en het Christendom zal makkelijker geaccepteerd worden.

Wat een slimme paus!

611

Engel Gabriël verschijnt aan Mohammed.

Had Mohammed nu geen Arabische aartsengel kunnen  verzinnen?

604

Grote Kanaal in China gegraven onder Keizer Sin Yangdi. Hij zag het grote economische en militaire belang.

Koning Willem I deed hetzelfde in Nederland begin negentiende eeuw. Hij zette groots in op waterwegen (500 kilometer). De Koning-Koopman was vooral een Kanalen-Koning.

 

Gepost: 2 Mei 2020

 

Wereldtijdpad: Lus De Overtoom & Lus De Akkers p.p. (10 km)